Salata _Kaleš Anđo_ - Apetitka _ Hrana i Vino SR0

Salata Kaleš Anđo

Salata “Kaleš Anđo” – ili “Apetitka”, pravi se u Makedoniji i Južnoj Srbiji. Odlično se slaže uz svako jelo, a može biti ljuta, neljuta, ili malo ljuta u zavisnosti od toga kakve ćete paprike staviti. Osnova svega je “Vezena” paprika, koja može biti slatka ili ljuta, ali je za razliku od drugih paprika, veoma čvrsta. Ovu salatu sa drugačijim paprikama, na ovaj način, ne možete dobiti. Ali možete dobiti nešto veoma slično, ako posebno ispečete paprike (najbolje su one “Šilje”), pa im skinete opnu, iseckate ih na krupno i dodate ih pred kraj kuvanja i umešate. Drugačije će se raspasti.

Potrebno je:

– 5 kg paradajza
– 1 kg vezenih paprika
– 400 ml ulja
– 400 ml jabukovog sirćeta
– 1 šolja od bele kafe šećera
– 1,5 supena kašika soli
– 1 koren celera sa listovima
– 1 veza peršuna
– crni biber u zrnu
– 5-6 listova lorbera

Priprema:

  1. Prvo paradajzima skinete opnu, tako što ćete ih plitko zaseći i izblanširati u kipućoj vodi. Izvadite sredinu i krupno ih iseckajte. Vezene paprike iseckajte na krupne komade.
  2. U šerpu sipajte ulje, sirće, šećer i so, pa stavite paprike da se prže. Kad omekšaju dodajte paradajz i ostavite uz mešanje da se krčka na srednje tihoj vatri oko pola sata. Zatim dodajte beli luk (neseckan), crni biber u zrnu i lovorove listove.
  3. Kuvajte još sat, sat i po, i na kraju umešajte seckane listove od celera i peršuna.
  4. Treba da dobijete oko 8-9 tegli od 720 ml.

 

Prijatno!

Pogledajte video!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični recepti: