Zele-od-dunji-(2)

Sir od Dunja

Stvarno divan recept. Za prave gurmane.

Potrebno je:

• 3–3 ½ kg dunja
• 2 kg šećera
• 500 g seckanih oraha

Priprema:

  1. Dunje oljuštimo, isečemo ih na parčad, pri tom odstranivši semenke. Parčad dunja stavimo u cediljku, isperemo ih vodom i stavimo u šerpu. Sipamo vodu da prekrije dunje i stavimo šerpu na šporet. Kuvamo dok dunje ne omekšaju, zatim sklonimo šerpu sa šporeta.
  2. Skuvane dunje izvadimo iz šerpe i stavimo ih u cediljku. U preostalu tečnost u šerpi dodamo šećer. Šerpu stavimo na šporet, kuvamo šerbet oko 10 minuta.
  3. U drugu šerpu krupno narendamo parčad dunja. Sipamo 300 ml vode i stavimo šerpu na šporet. Kada sadržaj provri, sklonimo šerpu sa šporeta. Rešetkastom kašikom, narendane dunje dodamo u šerpu sa šerbetom. Mešamo kašikom i stavimo šerpu na šporet. Povremeno mešajući, kuvamo dok šerbet ne dobije potrebnu gustinu. Zatim dodamo seckane orahe, kuvamo još 10 minuta i sklonimo šerpu sa šporeta.
  4. Smesom napunimo kalup kuglof i ostavimo da se ohladi. Kalup sa sirom od dunja prevrnemo na tacnu za serviranje. Ukrasimo belim šećernim cvetovima i zelenim šećernim listovima.

 

Uz ovaj desert predlažemo da popijete kvalitetno suvo belo vino napravljeno od sorte Šardone, voćne arome slatkastog ukusa. Služi se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Kao odličan završetak ukusnog obroka predlažemo da popijete šoljicu crne kafe.

Prijatno!

Pogledajte video!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični recepti: