domace kranjske kobasice

Domaće Kranjske Kobasice

Baš kad im je vreme. Ne morate zaklati celu svinju ili tele, sa ovim količinama u našem receptu bez problema možete da ih napravite i u Vašu kuhinju. A, za dobro razpoloženje pozovite i susede.

Potrebno je:

• 1 kg svinjskog mesa od buta ili paufleka i 500 g junećeg mesa. Odnos između svinjetine i junetine treba da bude 2:1
• 600 g očišćenih i obarenih tankih goveđih creva
• 6 češnjeva belog luka
• 2 kašike senfa
• 150 ml belog vina
• mešavina bibera u zrnu
• so

Priprema:

Postupak za sočne domaće kranjske kobasice je:

 

  1. Češnjeve belog luka isečemo na polovine, izgnječimo ih nožem, stavimo u sud i dodamo 200 ml vrele vode.
  2. Meso isečemo na parčad, posolimo i pobiberimo.
  3. Parčad mesa krupno sameljemo mašinom za mlevenje mesa, stavimo u dublji sud. U sud, kroz cediljku, dodamo vodu u kojoj je bio izgnječeni beli luk. Dodamo belo vino, promešamo rukom i ostavimo da meso odstoji 1 sat.
  4. Na mašinu za mlevenje mesa stavimo dopunski cilindrični deo. Na cilindrični deo stavimo jedno goveđe crevo, odsečemo ga.
  5. Mleveno meso stavimo u mašinu, punimo crevo mesom. Krajeve creva zavežemo da meso ne bi ispalo.
  6. Ovako pripremljene kobasice stavimo u tepsiju. Creva podvežemo, vrteći ih u krug, da bi sve kobasice bile iste veličine. Zatim, na podvezanim mestima, odsečemo creva oblikujući kobasice u paru.
  7. Kranjske kobasice ispržimo na zagrejanom ulju u tiganju na šporetu. U tiganj sa dodamo i parčad prethodno skuvanog krompira.
  8. Kranjske kobasice izvadimo iz tiganja i stavimo ih na tanjir za serviranje. Zatim na tanjir serviramo i parčad krompira. Na obe strane tanjira, na parče zelene salate, stavimo po jednu kašiku senfa.

 

Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suvo crveno vino napravljeno od sorte Vranac, tamnorubin crvene boje i arome suve šljive, kupine i ribizle. Služi se rashlađeno na temperaturi od 16 do 18 stepeni.

Prijatno!

Pogledajte video!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slični recepti: